De schone kopjes manier van denken

gaat over mensen een keuze geven.

Anno 2021. De wereld is veranderd. Althans, in cosmetische zin. Opmerkelijk is dat de onderliggende dynamiek niet fundamenteel anders is. De natuur gedraagt ​​zich niet anders. Mensen gedragen zich anders.

Een groeiende consensus lijkt erop te duiden dat de overdracht van het SARS-CoV-2 virus voornamelijk via aerosolen verloopt. Transmissie via handen lijkt van ondergeschikt belang, hoewel sommige autoriteiten en onderzoekers niet overtuigd zijn. Ignaz Semmelweis, een wetenschapper uit de negentiende eeuw, heeft handhygiëne als eerste op de kaart gezet. Hij werd door zijn collega’s voor gek verklaard. Tegenwoordig weten we dat sommige virussen wel degelijk kunnen overleven op oppervlakken. Aanvullend onderzoek zal de vraag moeten beantwoorden in hoeverre SARS-CoV-2 al dan niet via handen kan worden verspreid.

Evolutionaire druk zorgt ervoor dat micro-organismen constant op zoek zijn naar een manier om ons lichaam binnen te dringen. Dit geldt in het bijzonder voor virussen, die niet kunnen overleven zonder een gastheer. Geprefereerde toegangspoorten zijn de mond en de neus, omdat het epitheliale weefsel van de luchtwegen dun is. Dit is nodig om zuurstof op te nemen. Het is daarom de uitgelezen plek om ons lichaam een beetje extra te verdedigen. Preventie bij de poort is een logische maatregel. De voorwerpen die het vaakst bij de poort worden gepresenteerd zijn onze handen en kopjes.

Dit is geen noemenswaardig probleem in de thuissituatie, waar men controle heeft over de eigen hygiënepraktijken. Het wordt lastiger als we ons buitenshuis begeven. Zou het kunnen dat een asymptomatische collega of een besmette schoonmaker ons koffiekopje uit de vaatwasser heeft gehaald? Is de beker nog veilig voor gebruik? Zijn de glazen in de bar afgespoeld met schoon water? Heeft een vaatwasser na het draaien van een eco programma op 45 ° C alle ziektekiemen vernietigd? Heeft de barman zijn handen grondig gewassen nadat hij naar het toilet is geweest? Of na het snuiten van zijn neus? Deze omstandigheden hebben we niet in de hand. Sterker nog, ze liggen in de handen van anderen. Waarom zouden we dit accepteren? Anders gezegd: waarom hebben we niet de keuze tussen het drinken uit een beker met een potentieel besmettelijke hoeveelheid ziektekiemen erop, en een beker die op de juiste manier is gedesinfecteerd voordat we hem aanraken?

Ten eerste werden dit soort vragen voordat corona uitbrak niet gesteld. Vandaag de dag heeft de pandemie onze perceptie op hygiëne en handenwassen echter behoorlijk veranderd. Ten tweede is het vanuit een technologisch- en ontwerpperspectief geen sinecure. Niemand wil langer dan 5 seconden wachten op een drankje, de tijd die een UV-C lamp nodig heeft om op te warmen en effectief te worden. Om nog maar te zwijgen over het giftige kwik dat in veel van dit soort lampen verwerkt zit. LEDs zijn het enige alternatief. Ze ontsmetten zodra ze worden aangezet. Het nadeel is dat ze minder krachtig zijn dan lampen. Er zijn er veel van nodig om in korte tijd werkzaam te zijn. Bovendien moet het gebeuren in een behuizing die voorkomt dat het UV-C licht, dat schadelijk is voor huid en ogen, kan ontsnappen.

Bij COBstr hebben we de handschoen opgepakt en de COBstr Box gebouwd. Terwijl veel landen bezig zijn met het versoepelen van de maatregelen, staan ​​wij als bedrijf voor onze eigen uitdaging, namelijk het promoten van dit apparaat. Om dit te bereiken zijn we de “schone kopjes manier van denken” campagne gestart. We beschouwen dit als een marketingactiviteit. Tegelijkertijd gaat het verder dan dat. We zijn oprecht overtuigd van het maatschappelijk nut dat de COBstr Box kan hebben. Dat gaat van ziektepreventie, tot verminderen van mentale stress bij werknemers die weer naar kantoor moeten, tot betrokkenheid als het gaat om zaken als duurzaamheid en ongelijkheid. Dat laatste is ook de reden dat we de COBstr Box zonder winstoogmerk zullen aanbieden aan belangstellende NGO’s.

De drijfveer achter onze zakelijke beslissingen is dat we geen oordeel willen vellen over de keuzes die mensen maken in deze bizarre tijd. Zoals gezegd zijn veel micro-organismen noodzakelijk en zelfs cruciaal voor onze gezondheid. Het is de reden dat sommige mensen tegen het gebruik van UV-C ventilatie zijn in de strijd tegen corona. Ze zeggen dat het lukraak vernietigen van micro-organismen in de lucht ons immuunsysteem kan verzwakken. Anderen omarmen UV-C technologie en beweren dat het openbare ruimtes weer veilig kan maken. Sommige mensen zijn pro vaccinatie, om voor de hand liggende redenen, terwijl anderen tegen zijn, omdat er niet genoeg tijd zou zijn geweest om de langetermijneffecten van mRNA-vaccins te onderzoeken. Die keuze ligt bij de mensen zelf. De COBstr "raison d’être" is om, nu we met corona moeten leren leven, een nieuwe keuze te prediken. De keuze tussen schone en niet-schone kopjes, en dan met name buiten onze eigen bubbel.